Nieuws

Eén groot feest! Wilhelmina 90-jaar

Muziek, zang en een volle kerk in Leens.

zaterdag 5 november was het groot feest!

Deze avond vierden wij ons 90-jarig bestaan met een fantastisch concert waar zangeres Pascale Kuiper haar medewerking aan verleende.

Het programma begon met het spetterende nummer ‘Shine Down’ (Smiley, Gersmehl & Farell. Arr. M v/d Wal) en zo ging het programma door met ”t Ministerie van Fanfare’ ( Jacob de Haan) tot en met het nummer ‘My Hometown’ (Husavik).

Ook stonden wij stil bij de heugelijke gebeurtenis dat een achttal leden van onze vereniging een eigen jubileum hadden. 25, 40 of zelfs 60 jaar lid zijn deze leden. Dit werd bekroond met een speldje met bijbehorende oorkonde.

Hierna kon Wilhelmina, met de presentatie gedaan door Koos Wiersma, door met het optreden.

Pascale Kuiper zong prachtige nummers, zoals ‘Voila’ (Barbara Pravi) en ‘Easy on me’ (Adele).

Ze ontroerde het publiek met haar eigen nummer ‘Haters make you strong’ en Wilhelmina maakte indruk met het stuk ‘Deep Harmony’.

Het concert is geslaagd en hopelijk heeft u als bezoeker kunnen genieten van de muziek.

Enkele foto’s van deze geslaagde avond; https://wilhelminaleens.nl/fotoalbum/concerten/nggallery/concerten/jubileum-concert-2022-90-jaar

Opbrengst benefiet concert mei 2022

De opbrengst van het benefietconcert welke “Wilhelmina” organiseerde in mei 2022 is uitgekomen op maar liefst €900,00!!

Dit geld wordt besteed aan de opvang voor Oekraïense mensen in een oud bejaardentehuis in Eenrum. Hier is een groot gebrek aan voorzieningen en hygiëne. Met het geld wat verkregen is uit de toegangskaarten en uit bijdragen van sponsoren zullen spullen aangeschaft worden om deze nieuwe locatie wat leefbaarder te maken.

Prins Bernard Cultuurfonds

De actie “Cultuur in de buurt” van het Prins Bernard Cultuurfonds is weer van start gegaan.

Tijdens deze actie kunnen organisaties collecteren om geld op te halen voor cultuur en natuur in de buurt. Wilt u Wilhelmina steunen door middel van deze collecte? U kunt de komende 2 weken (23 mei t/m 5 juni 2022) doneren door middel van deze link: betaalverzoek.rabobank.nl

De volledige opbrengst gaat naar onze vereniging. Alvast bedankt voor uw donatie! 🎵

Voor meer informatie over de actie kunt u kijken op cultuurfonds.nl/cultuurindebuurt

Nieuwe pauken voor CMV Wilhelmina Leens.

juni 2018 – CMV Wilhelmina heeft haar slagwerk achter het orkest kunnen uitbreiden met een viertal Majestic pauken. Pauken geven een extra sound aan het orkest en maakt de muziek compleet. Het orkest en in het bijzonder de slagwerkers zijn bijzonder ingenomen met deze aanschaf.

Mede dankzij het ‘loket Leefbaarheid Groningen’ kon dit worden gerealiseerd.

Kerstconcert FriesenBlech en Choral Voices met CMV Wilhelmina

LEENS – CMV Wilhelmina organiseert een zeer bijzonder kerstconcert op 8 december 2018.

Een koperensemble met topmuzikanten uit Nederland en Duitsland zullen een sensatie zijn voor het oor. Ook zullen de fluwelen stemmen van het koor Choral Voices uit Groningen klinken in de Andreaskerk te Leens.

Het ensemble FriesenBlech bestaat uit blazers uit alle windstreken van Duitsland en Nederland. Zelfs een lid van Wilhelmina, Matthijs Leffers, speelt in dit ensemble. Matthijs heeft al diverse prijzen op tuba gewonnen en heeft zich daarbij in de kijker gespeeld van o.a. Paul Witteman.

Choral Voices  zingt missen en voert ander liturgisch gebonden muziek uit. Elke derde zondag van de maand verzorgen zij een Evensong in de Nieuwe kerk in Groningen. Ook treedt het koor regelmatig in het land op, vaak in samenwerking met andere koren en/of musici. Zangplezier en -kwaliteit staan hoog in het vaandel. Er wordt voortdurend naar kwaliteitsverbetering gestreefd. Er is dus veel aandacht voor zangtechniek en een repertoire van een hoog niveau.

En natuurlijk zal “Wilhelmina” ook zelf te horen zijn, zelfs gezamenlijk met het koor.

Kortom, weer een mooie avond om naar uit te kijken. U komt toch ook?

Zaterdag 8 december 2018, 20.00u

Andreaskerk, Valge 22 Leens.

Toegangskaarten € 12,50 in de voorverkoop bij schoenmagazijn Zuidema of via info@wilhelminaleens.nl en € 15,00 aan de zaal.

12-17 jaar. € 7,50 (voorverkoop €5,-), kinderen gratis

Oranjeconcert 2018

LEENS- Al vele jaren sluit CMV Wilhelmina Leens Koningsdag af met een Oranjeconcert en altijd met medewerking van een topartiest. Dit jaar komt zanger, dichter, beeldend kunstenaar Gerrit Breteler zingen in Leens.

Geboren Twentenaar maar al sinds zijn jeugd wonende in Friesland (Nes) verwoord Gerrit Breteler in zijn zang het Friese platteland. Breteler woont vlakbij de Waddenzee en dit inspireert hem enorm om liedjes te schrijven, toneelstukken te schrijven en te schilderen. Hij heeft zich in de loop van de jaren tot een veelzijdig kunstenaar ontwikkeld. Zijn nieuwste CD “Still” is afgelopen januari uitgekomen met zowel Nederlandse, Friese en Engelstalige nummers. Wilhelmina zal Breteler bij enkele van  zijn luisterliedjes begeleiden. Op Groninger bodem zal Breteler bij ons ook het Hoogeland bezingen in de Grunneger toal.

Natuurlijk laat Wilhelmina ook weer op hoog niveau van zich horen. Aankomend juni doet Wilhelmina mee aan een concours op het eiland Borkum. (Agenda Link)Het stuk “Flashback”, een tweede divisie werk, dat Wilhelmina daar zal spelen is al op het Oranjeconcert te horen en beloofd samen met zanger Breteler het hoogtepunt te worden van de avond. Componist Jan de Haan maakte dit werk voor het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest . Zijn Flashback van het Engelse kerklied “Deep Harmony” nam hij als inspiratiebron en verwerkte het in dit muziekstuk. Het werk heeft vele muzikale wendingen, verrassingen en effecten en is een ware beleving, of je nu speelt of luistert. 

Maar Wilhelmina wil u graag meer laten horen. Zo spelen wij onder andere deze Koningsdag ook voor u;

 • Adiemus, Karl Jenkins
  • op ons 85 jubileumconcert heeft de saxofoonsectie ‘Palladio’ van Karl Jenkins uitgevoerd en nu op ons Oranjeconcert spelen we een ander zeer bekend werk van Jenkins; ADIEMUS. Voor fanfare gearrangeerd door Steven Walker vertolkt het de bekende ‘new age’ melodie uit 1994.
 • Pasttime with good compagny, King Henry VIII
  • Engels volkslied van Koning Henry VIII en bekend als de ‘King’s Ballad’ uit het begin van de 16de eeuw en populair in de renaissance. Philip Sparke maakte deze bewerking voor ons in 2007 en verwoord dit prachtige lied; “Pastime with good compagny, I love and shall until I die”.
 • That’s the way i like ‘em, Medley van Peter KLeine Schaars. Wilhelmina laat u een tweetal nummers hieruit horen;
  • That’s the way I like it. De bekendste single van de Amerikaanse discoband KC and the sunshine band uit de zeventiger jaren.
  • Boogie Down van Amerikaanse zanger en muzikant Al Jarreau uit 1983. “I can be what i want to, and all i need is to get my boogie down”.

Daarnaast hebben we een ander muzikaal hoogstaand programma van ons jeugdorkest. Wilhelmina is enorm trots op haar jonge leden, zij zijn enthousiaste muzikanten en functioneren prima in het orkest. In het jeugdorkest krijgen ze extra les in samenspel en luisteren naar elkaar. Wat zij in het jeugdorkest leren zullen zij u laten horen.

      Kortom, het belooft weer een gevarieerde avond te worden met zang en muziek en wij hopen dat u deze avond naar ons komt kijken en luisteren. De presentatie is in handen van Judith Veenstra en Wilhelmina staat ook deze avond onder leiding van dirigent Bienze IJlstra.

Kaarten kunnen in de voorverkoop aangeschaft worden bij Schoenmode Zuidema aan de Hoofdstraat in Leens of via info@wilhelminaleens.nl of via onze contactpagina. Inbegrepen is één consumptie en een toegangskaart kost €10,00 in de voorverkoop en €12,50 bij aanvang concert. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang en jeugd tot 18 jaar betaalt €5,00 in de voorverkoop en €7,50 bij aanvang concert.

In de pauze wordt u een kop koffie, thee of fris aangeboden.

Kijkt u mee in ons fotoalbum voor een sfeerimpressie van eerdere Oranjeconcerten? Fotoalbum

Aanvang: 20.00uur

Locatie: Andreaskerk, Valge 22 in Leens 

85 jarig Jubileumconcert

De Christelijke muziekvereniging “Wilhelmina” uit Leens bestaat dit jaar 85 jaar. Wilhelmina mag dan inmiddels de leeftijd van de zeer sterken bereikt hebben, maar muzikaal is zij nog zeer vitaal. Wilhelmina is trots op haar leden en in het bijzonder op haar jeugdleden, waardoor Wilhelmina met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat.

Op zaterdag 4 november 2017 geeft Wilhelmina een jubileumconcert waarin prachtige muziek uit heden en verleden de revue zal passeren. Dit concert laat u zien en horen waartoe Wilhelmina in staat is na 85 jaar. Zo zullen wij het grote werk “Lake of the Moon” voor u opvoeren. Een geweldig nummer wat u laat meevoeren op de reis van de Azteken van noord naar zuid Amerika. Dit werk is in opdracht van de Koninklijke Fanfare-Brassband De Kempengalm uit Vlimmeren (België) gecomponeerd door Kevin Houben. Verder zullen enkele leden een solistisch optreden verzorgen als ook de saxofoonsectie en het jeugdorkest afzonderlijk van het jubilerende fanfarekorps.

Ook is er deze avond gelegenheid om onze jubileumwijn te proeven. Deze wijn is in gelimiteerde oplage beschikbaar in rood en wit en is zeker een aanrader voor de wijnliefhebber. U kunt als gast deze avond een bestelling plaatsen.

Locatie: Andreaskerk, Valge 22 te Leens
Kosten: €5,00 per persoon (kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree
Aanvang: 20:00uur (kerk open vanaf 19:15uur)

De avond wordt gepresenteerd door niemand minder dan Andries de Haan

Programma (niet perse in volgorde van uitvoering);

 • Koraalbewerking van ‘Een vaste burcht is onze God’. Lied 401.
  • Afgelopen 31 oktober was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel van Wittenberg bevestigde en het begin van de reformatie.
 • ‘De Marne Mars’.
  • Deze mars is gecomponeerd door ons oud dirigent J.J. Koning en wordt deze avond aangeboden aan Wilhelmina. De mars zal zelf door Koning gedirigeerd worden. In de mars zit het Leenster volkslied verweven.
 • ‘The wind beneath my Wings’. 
  • Het hoofdnummer uit de film “Beaches” met Bette Midler uit 1988. Solowerk uitgevoerd door onze eerste trombonist Harry Koning.
 • ‘Lake of the Moon’. 
  • Ons grootste werk van deze bijzondere avond. Qua moeilijkheidsgraad ongeveer 2e divisie en een hele uitdaging voor ons orkest. Wij zijn dan ook verheugd u dit werk deze avond te kunnen laten horen.
   • Lake of the moon – Kevin Houben (fanfare bewerking)
    Verschillende theorieen gaan ervan uit dat de oorsprong van de Azteken in Siberie en Mongolie ligt. De vermeende voorouders kwamen over de Beringstraat en trokken via het huidige Noord-Amerika naar het zuiden, op zoek naar een nieuw thuis.
    Naar verluidt droeg de zonnegod Huitzilopochtli hun op hun nieuwe stad daar te stichten waar een adelaar op een cactus zou zitten met een slang in zijn bek. Na lange omzwervingen bereikten ze de Vallei van Mexico. In het midden van deze vallei lag een zoutmeer, Texcoco genaamd, met een rotseiland erin. Op een van de rotsen zat een adelaar op een cactus met een slang in zijn bek. Voor de Azteken was dit het teken dat ze hier hun hoofstad moesten bouwen, met de nam Tenochtitlan: plaats waar de cactus op een steen groeit. Tegenwoordig ligt hier Mexico-Stad.
    Met dit gegeven als inspiratiebron componeerde Kevin Houben Lake of the Moon. De compositie bevat flarden oosterse muziek en Zuid-Amerikaanse ritmes; hier en daar lijken Russische Kozakken de orde te verstoren. De tocht van noord naar zuid is niet zonder gevaren; er gaat enige dreiging van de muziek uit. In het Adagio divoto neemt de componist ons mee naar het Texcocomeer, dat door de Azteken het meer van de maan werd genoemd. In het laatste deel weerklinkt de vreugde die de Azteken voelden toen hun zwerftocht eindelijk ten einde was – de ontwikkeling van een nieuwe beschaving kon beginnen.
 • ‘Stål Himmel’.  Allan Fernie en gearrangeerd door Jan Werkman.
  • Jan is zijn carrière ook begonnen bij Wilhelmina en is nu als docent verbonden aan onze vereniging.
 • ‘Palladio’. Karl Jenkins/Antonio Vivaldi.
  • Dit stuk wordt uitgevoerd door onze saxofoonsectie.
 •  ‘El Artiste Saxofonico’.
  • Solowerk van onze Alt-saxofonist Siemen Leffers. Dit werk heeft hij uitgevoerd tijdens zijn examen D, afgelopen voorjaar waarin Wilhelmina hem mocht begeleiden.
 • ‘Baba Yetu’.
  • Dit betekent ‘Onze Vader’ in het Swahili. Meer informatie HIER.
Voor aanvang van het concert door het hoofdorkest speelt het jeugdorkest van Wilhelmina. Wij zijn ongelofelijk trots op wat zij al kunnen laten horen. Sommige kinderen spelen nog niet heel lang en hebben nog maar net les. Het jeugdorkest staat onder leiding van Bonne IJlstra.
zij spelen onder andere;
– PlayingTogether
– Mc Ronald’s march
– Cyclist in Moscow
– Chinaman in Paris
– Girls on the dance floor  A door Nathalie B door Suzan
– The Hollyhedge March
De jeugdleden spelen zowel in teamverband als ook solo met begeleiding door een CD.
  • Aankondiging Jubileumconcert

Start muziekproject

Start muziekproject op nieuwe instrumenten uit “Het loket leefbaarheid” met Wilhelmina Leens en CBS de Regenboog.

Leens: Op donderdag 17 november is de Chr. Muziekvereniging “Wilhelmina” in samenwerking met CBS “De Regenboog”, beiden te Leens, weer begonnen om kinderen kennis te laten maken met muziek en het bespelen van een muziekinstrument.

“Wilhelmina” heeft eerder succesvol basisschool kinderen begeleid in de beginselen van de blaasmuziek. 15 kinderen uit groep 5 en 6 krijgen een aantal weken professioneel muziekles van de muziekdocenten Jan Werkman en Matthijs Leffers. Beide heren zijn conservatorium geschoold en hebben van de muziek hun vak gemaakt én zij zijn ook begonnen met het bespelen van een blaasinstrument bij “Wilhelmina” Leens. Jan en Matthijs zullen de kinderen leren hoe je een toon blaast en hoe je met meerdere tonen een liedje kan spelen. Ook wordt de blaastechniek geoefend en het samen spelen. Alle kinderen hebben een bugel gekregen waar zij de komende weken op mogen spelen.

De bugels zijn onlangs nieuw aangeschaft door “Wilhelmina”, speciaal voor studiedoeleinden. De aanschaf is mede mogelijk gemaakt door “Het loket Leefbaarheid” welke een initiatief is van Dialoogtafel en NAM. Een geweldige kans om de muziek te kunnen introduceren bij kinderen met betrekking tot hun muzikale ontwikkeling en om hen uit te nodigen om in hun eigen dorp muzieklessen te volgen. Muziekvereniging “Wilhelmina” maakt, mede door deze schoolprojecten, weer een groei mee in het aantal leden. Als lid van de muziekvereniging speel je samen en leer je samen van jong tot oud. “Wilhelmina” is er trots op dat meerdere kinderen succesvol hun muziekdiploma hebben gehaald en meespelen in het grote orkest. De jeugdleden hebben zelfs hun eigen orkest waarmee zij ook zelfstandig voor u optreden.

De instrumenten welke uitgereikt werden mochten na afloop van de eerste les mee naar huis genomen worden zodat thuis geoefend kan worden. Na afloop van de lessen zal het project afgesloten worden door een echt concert waar de betrokken ouders voor zullen worden uitgenodigd.

Ook als u niet op een (basis)school zit kunt u natuurlijk muzieklessen volgen bij “Wilhelmina”. U kunt meer informatie aanvragen via info@wilhelminaleens.nl. De muzieklessen worden zoals gezegd gegeven door eigen muziekdocenten. U wordt opgeleid om later mee te spelen in het orkest. Bespeelt u al een instrument en lijkt u het leuk om eens te komen kijken op een repetitie? “Wilhelmina” repeteert elke dinsdagavond. U bent van harte welkom!

Vervoer Instrumentarium

Voor het vervoer van instrumentarium heeft de vereniging een aanhanger aangeschaft. Middels financiële bijdrage’s van sponsoren hebben  een aantal leden de aanhanger helemaal opgeknapt en voorzien van het logo van de vereniging.

We danken de volgende bedrijven voor hun bijdrage:

Garagebedrijf G. Koning Ulrum (technische Controle)

Schildersbedrijf H. J. Haveman, Ulrum (Levering Schildersmateriaal)

Reinders Reclame, Groningen (Levering Belettering)

Installatiebedrijf Zijlstra, Leens (Waterdicht maken dak van de aanhanger)

Dirigente stuwt Wilhelmina naar grote hoogte

Riektje Wendelaar wint titel “Maestro van Leens”

LEENS oktober 2015 – Vier prominente dorpelingen hebben gestreden om de titel Maestro van Leens, Riektje Wendelaar ging met deze titel aan de haal.

De onderwijzeres bleek over de beste dirigeerkwaliteiten te beschikken en stuwde de muzikanten naar grote hoogte. Wilhelmina opende het concert met een koraalbewerking van Arend Gerds. Elke dirigent begon met een korte repetitie, waarin zij de laatste aanwijzigingen aan het orkest konden geven.

Burgemeester Koos Wiersma opende als eerste met de Mars en de Arabische dans uit de Notecracker van Tjaikovsky. Zijn romantische draai aan de Arabische dans werd door de jury zeer gewaardeerd. “Het is knap van een CDA-burgemeester, met linkse bewegingen , een christelijke vereniging te leiden”, volgens de jury.

Als tweede dirigeerde een andere bestuurder, Arjen Fledderman voorzitter van FC LEO en de samenwerkende verenigingen in het Marnedorp, Wilhelmina door Conquest of Paradise. De typische klanken van de saxofoons inspireerden hem tot een verrassend eind van het stuk, “U bent tot het strafschopgebied gekomen en hebt een schot op het doel gelost. Tijdens het juryberaad zal blijken of er gescoord is”, liet de jury weten.

Mieke Knol, oud-leerkracht van basisschool De Handpalm, nam de baton ter hand voor het stuk Pirates of the Caribbean. “Zeer knap zoals Mieke het orkest de tempowisselingen heeft laten spelen. Zij dirigeerde met straffe hand”, aldus de jury. Verder kreeg ze het aanbod van een van de juryleden hem te vervangen als hij een weekje op wintersport gaat.

De laatste kandidaat, Riektje Wendelaar, leerkracht van basisschool De Regenboog, liet Wilhelmina Children of Sanchez spelen. Na de drumsolo ging het helemaal los tot de climax aan het eind. “De eendracht hebt u gekregen met deze prachtige uitvoering”, vond de jury.

Presentator Andries de Haan nodigde het publiek in de volle Andreaskerk uit te stemmen op de beste kandidaat. Dat bleek Wendelaar te zijn. Alle deelnemers kregen een oorkonde. De maestro ging met een prachtige trofee naar huis. Het viertal kijkt met plezier terug op de repetities en de uitvoering. Ook Wilhelmina kijkt terug op een zeer geslaagd concert.

(Bron De Ommelander Donderdag 22 oktober 2015)
Aankondiging Maestroconcert