Nieuws

85 jarig Jubileumconcert

De Christelijke muziekvereniging “Wilhelmina” uit Leens bestaat dit jaar 85 jaar. Wilhelmina mag dan inmiddels de leeftijd van de zeer sterken bereikt hebben, maar muzikaal is zij nog zeer vitaal. Wilhelmina is trots op haar leden en in het bijzonder op haar jeugdleden, waardoor Wilhelmina met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat.

Op zaterdag 4 november 2017 geeft Wilhelmina een jubileumconcert waarin prachtige muziek uit heden en verleden de revue zal passeren. Dit concert laat u zien en horen waartoe Wilhelmina in staat is na 85 jaar. Zo zullen wij het grote werk “Lake of the Moon” voor u opvoeren. Een geweldig nummer wat u laat meevoeren op de reis van de Azteken van noord naar zuid Amerika. Dit werk is in opdracht van de Koninklijke Fanfare-Brassband De Kempengalm uit Vlimmeren (België) gecomponeerd door Kevin Houben. Verder zullen enkele leden een solistisch optreden verzorgen als ook de saxofoonsectie en het jeugdorkest afzonderlijk van het jubilerende fanfarekorps.

Ook is er deze avond gelegenheid om onze jubileumwijn te proeven. Deze wijn is in gelimiteerde oplage beschikbaar in rood en wit en is zeker een aanrader voor de wijnliefhebber. U kunt als gast deze avond een bestelling plaatsen.

Locatie: Andreaskerk, Valge 22 te Leens
Kosten: €5,00 per persoon (kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree
Aanvang: 20:00uur (kerk open vanaf 19:15uur)

De avond wordt gepresenteerd door niemand minder dan Andries de Haan

Programma (niet perse in volgorde van uitvoering);

 • Koraalbewerking van ‘Een vaste burcht is onze God’. Lied 401.
  • Afgelopen 31 oktober was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel van Wittenberg bevestigde en het begin van de reformatie.
 • ‘De Marne Mars’.
  • Deze mars is gecomponeerd door ons oud dirigent J.J. Koning en wordt deze avond aangeboden aan Wilhelmina. De mars zal zelf door Koning gedirigeerd worden. In de mars zit het Leenster volkslied verweven.
 • ‘The wind beneath my Wings’. 
  • Het hoofdnummer uit de film “Beaches” met Bette Midler uit 1988. Solowerk uitgevoerd door onze eerste trombonist Harry Koning.
 • ‘Lake of the Moon’. 
  • Ons grootste werk van deze bijzondere avond. Qua moeilijkheidsgraad ongeveer 2e divisie en een hele uitdaging voor ons orkest. Wij zijn dan ook verheugd u dit werk deze avond te kunnen laten horen.
   • Lake of the moon – Kevin Houben (fanfare bewerking)
    Verschillende theorieen gaan ervan uit dat de oorsprong van de Azteken in Siberie en Mongolie ligt. De vermeende voorouders kwamen over de Beringstraat en trokken via het huidige Noord-Amerika naar het zuiden, op zoek naar een nieuw thuis.
    Naar verluidt droeg de zonnegod Huitzilopochtli hun op hun nieuwe stad daar te stichten waar een adelaar op een cactus zou zitten met een slang in zijn bek. Na lange omzwervingen bereikten ze de Vallei van Mexico. In het midden van deze vallei lag een zoutmeer, Texcoco genaamd, met een rotseiland erin. Op een van de rotsen zat een adelaar op een cactus met een slang in zijn bek. Voor de Azteken was dit het teken dat ze hier hun hoofstad moesten bouwen, met de nam Tenochtitlan: plaats waar de cactus op een steen groeit. Tegenwoordig ligt hier Mexico-Stad.
    Met dit gegeven als inspiratiebron componeerde Kevin Houben Lake of the Moon. De compositie bevat flarden oosterse muziek en Zuid-Amerikaanse ritmes; hier en daar lijken Russische Kozakken de orde te verstoren. De tocht van noord naar zuid is niet zonder gevaren; er gaat enige dreiging van de muziek uit. In het Adagio divoto neemt de componist ons mee naar het Texcocomeer, dat door de Azteken het meer van de maan werd genoemd. In het laatste deel weerklinkt de vreugde die de Azteken voelden toen hun zwerftocht eindelijk ten einde was – de ontwikkeling van een nieuwe beschaving kon beginnen.
 • ‘Stål Himmel’.  Allan Fernie en gearrangeerd door Jan Werkman.
  • Jan is zijn carrière ook begonnen bij Wilhelmina en is nu als docent verbonden aan onze vereniging.
 • ‘Palladio’. Karl Jenkins/Antonio Vivaldi.
  • Dit stuk wordt uitgevoerd door onze saxofoonsectie.
 •  ‘El Artiste Saxofonico’.
  • Solowerk van onze Alt-saxofonist Siemen Leffers. Dit werk heeft hij uitgevoerd tijdens zijn examen D, afgelopen voorjaar waarin Wilhelmina hem mocht begeleiden.
 • ‘Baba Yetu’.
  • Dit betekent ‘Onze Vader’ in het Swahili. Meer informatie HIER.
Voor aanvang van het concert door het hoofdorkest speelt het jeugdorkest van Wilhelmina. Wij zijn ongelofelijk trots op wat zij al kunnen laten horen. Sommige kinderen spelen nog niet heel lang en hebben nog maar net les. Het jeugdorkest staat onder leiding van Bonne IJlstra.
zij spelen onder andere;
– PlayingTogether
– Mc Ronald’s march
– Cyclist in Moscow
– Chinaman in Paris
– Girls on the dance floor  A door Nathalie B door Suzan
– The Hollyhedge March
De jeugdleden spelen zowel in teamverband als ook solo met begeleiding door een CD.
  • Aankondiging Jubileumconcert